Labah-labah di ladang sawit Penulis: Dzulhelmi Nasir

Labah-labah merupakan pemangsa semulajadi yang boleh dijumpai di dalam pelbagai kawasan pertanian termasuk di ladang sawit. Mereka boleh didapati dalam rupa bentuk, warna dan saiz yang berbeza-beza. Selain waktu keaktifan yang berlainan (siang atau malam), kaedah pemburuan, taktik dan strategi unik dalam menangkap mangsa yang ada pada setiap spesies membolehkan labah-labah berpotensi sebagai pemangsa semulajadi dalam mengawal serangga perosak tanpa merosakkan hasil pertanian. Labah-labah pembina sarang adalah pemangsa pasif yang membina sarang pada lokasi yang strategik dan hanya menunggu mangsa yang terperangkap pada sarangnya. Antara bentuk sarang labah-labah yang sering dijumpai dalam ladang sawit ialah (1) sarang-bulat (orb-web) (2) sarang-tidak sekata (irregular-web) dan (3) sarang-lembaran (sheet-web). Kebanyakan labah-labah pembina sarang tidak mempunyai diet pemakanan yang khusus. Mangsa bersaiz besar atau merbahaya yang terperangkap pada sarang seperti lebah dan tebuan akan cepat diuraikan dan dilepaskan untuk mengelakkan kerosakan pada sarang. Labah-labah ini mengitar semula sutera yang dihasilkan dengan memakan suteranya lalu menggunakannya untuk membaiki bahagian sarang yang rosak.

Di ladang sawit, pelbagai spesies labah-labah boleh ditemui pada batang pokok dan pelepah selain daripada di atas tanah dan juga pada tumbuh-tumbuhan lain. Labah-labah pembina sarang adalah pemangsa pasif, membina sarang pada lokasi yang strategik dan hanya menunggu mangsa yang terperangkap pada sarangnya. Contohnya, Argiope aemula (Araneidae) mampu membina sarang-bulat yang teguh dan kental untuk memerangkap serangga perosak seperti Patanga succincta pada waktu pagi, manakala Neoscona nautica (Araneidae) mampu memerangkap serangga perosak seperti Metisa plana, Pteroma pendula dan Tirathaba rufivena (Lepidoptera) pada waktu malam di ladang sawit. Walau bagaimanapun, kebanyakan spesies labah-labah pembina sarang tidak mempunyai diet pemakanan yang khusus dan memerangkap apa-apa jenis serangga sama ada perosak mahupun yang bukan perosak yang terdapat di ladang sawit. Mangsa bersaiz besar atau merbahaya yang terperangkap pada sarang seperti lebah dan tebuan akan cepat diuraikan dan dilepaskan untuk mengelakkan kerosakan pada sarang. Labah-labah ini akan mengitar semula sutera yang dihasilkan dengan memakan suteranya lalu menggunakannya untuk membaiki bahagian sarang yang rosak.

Labah-labah yang tidak membina sarang pula memburu mangsanya secara aktif dengan kaedah mengejar dan melakukan serangan hendap. Teknik pemburuan dan penangkapan mangsa adalah bergantung kepada ciri-ciri yang terdapat pada labah-labah tersebut. Contohnya, Myrmarachne sp. (Salticidae) yang kelihatan seperti semut boleh mengeluarkan bau seakan-akan semut. Kemampuan ini membolehkan Myrmarachne sp. menyamar dan hidup dalam kalangan koloni semut sambil menjadi pemangsa kepada semut tersebut. Manakala Scytodes sp. (Scytodidae) pula mampu meludah gam untuk mengkakukan mangsa supaya mudah memakannya. Spesies besaiz besar seperti Myrmarachne assimilis (Salticidae) yang kelihatan seperti semut boleh memburu dengan aktif serangga perosak seperti Valanga nicricornis (Orthoptera) semasa ia di peringkat larva. Oxyopes lineatipes (Oxyopidae) pula boleh memburu Adoretus compressus (Scarabaeidae), manakala Siler semiglaucus (Salticidae) boleh memakan serangga perosak seperti Darna diducta, Darna trima, Setora nitens dan Setothosea asigna (Lepidoptera) yang terdapat pada pelepah sawit.

Labah-labah boleh digunakan dalam ladang sawit sebagai kawalan serangga perosak pada tanaman. Sebagai contoh, labah-labah pembina sarang boleh mengehadkan serangga perosak yang berterbangan, manakala yang tidak membina sarang pula boleh menurunkan populasi serangga perosak yang berlegaran atas tanah di dalam ladang sawit. Antara beberapa eksperimen awal yang telah dilakukan di dalam makmal adalah dengan penggunaan spesies labah-labah Ctenus floweri (Ctenidae) yang mudah dijumpai berlegaran pada tanah di hutan tropika untuk dijadikan bahan ujikaji dalam melihat sama ada ia memakan serangga perosak armyworm (Spodoptera litura) (Lepidoptera: Noctuidae) dan diamondback moth (Plutella xylostella) (Lepidoptera: Plutellidae) yang merosakkan tanam-tanaman. Hasil kajian menunjukkan spesies labah-labah tersebut berpotensi dalam mengawal larva kedua-dua serangga perosak. Seperti eksperimen yang telah dinyatakan, eksperimen ke atas spesies labah-labah lain juga adalah disarankan agar turut dapat dimanfaatkan sebagai agen kawalan biologi (biological control agent) dalam mengawal serangga perosak yang terdapat pada ladang sawit. Walaupun labah-labah bukan pemangsa yang spesifik kepada jenis serangga perosak, mereka mampu mengurangkan bilangan populasi serangga perosak dan meningkatkan produktiviti hasil pertanian. Sebagai contoh, Oxyopes salticus (Oxyopidae), Thyene imperialis (Salticidae) dan Thanatus formicinus (Philodromidae) telah dikenalpasti sebagai spesies labah-labah yang mampu mengurangkan serangga perosak ladang kapas (i.e. Aphis gossypii, Bemisia tabaci, Empoasca decipiens and Nezara viridula) di Iran. Lycosa pseudoannulata (Lycosidae) pula terkenal dalam mengurangkan serangga perosak padi (i.e. Sogatella furcifera) di Jepun.

Labah-labah mungkin berpotensi sebagai kawalan serangga perosak pada ladang sawit. Labah-labah pembina sarang boleh mengehadkan serangga perosak yang berterbangan, manakala yang tidak membina sarang pula boleh menurunkan populasi serangga perosak yang berlegaran pada batang pokok, daun pelepah dan di atas tanah di dalam ladang sawit. Walaupun tidak secara keseluruhan, sekurang-kurangnya labah-labah ini dapat meminimumkan serangga perosak yang terdapat di ladang sawit. Oleh itu, pengawalan serangga perosak dengan mengutamakan penggunaan agen kawalan biologi seperti labah-labah adalah alternatif tambahan agar sumber alam semulajadi dapat dimanfaatkan secara sebaiknya dan dapat membuka minda terhadap pendekatan baru disamping dapat mengurangkan kos, pencemaran alam sekitar dan kemudaratan ke atas manusia.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like